Siirry sisältöön

Puusepän taito

Suomalaisen puusepäntaidon tulevaisuus nojaa laatuun

Puu on raaka-aineista se suomalaisin. Kautta historian suomalaiset puusepät ovat vakuuttaneet osaamisellaan. Suomalainen puukäsityötaito on ollut paitsi yleinen, myös arvostettu osaamisen laji.

Tänä päivänä suomalaisen puukäsityöläistaidon vakava haastaja on automaatio. Ohjelmoitavat työstökoneet tekevät monet tuotteet puuseppää nopeammin, ja jos tuote tehdään sarjatuotantona kaukomailla, kasvaa hintakuilu liian usein ratkaisevan suureksi. Tämän kylmän tosiseikan vuoksi moni kotimainen puusepänliike on joutunut viime työnään veistämään oman arkkunsa.

Kuva puista alakulmasta

Puusepäntaidon säilymisen kannalta on onni, että kaikki työt eivät ole sarjatuotantoa. Yksittäisissä, haastavissa kohteissa suurten työstökoneiden ohjelmointi on raskasta ja kannattamatonta. Ja onni on myös se, että silloin kun on kysymys uniikista kohteesta ja silloin kun laatu ja tuotteen henki ovat tärkeitä, suomalaisella pitkän linjan puuosaamisella on kysyntää.

Käsin tehty kilpailee laadulla ja tunteella. Kun asiakas satsaa laatuun, hän tietää, että tuote tulee kestämään vuosia ja vuosikymmeniä. Esimerkiksi puusepän rakentama huonekalu on useimmiten perintökalu. Siksi laatu on aina sijoitus.

Tunne syntyy tarkkaan harkituista yksityiskohdista ja siitä, että puuseppä laittaa kaiken osaamisensa peliin. Työ alkaa kohteen suunnittelun jälkeen kunnon raaka-aineiden valinnalla. Lautatarhasta poimitaan juuri käsillä olevaan projektiin sopivimmat puut, ja näistä rakentuu kerta kerran jälkeen jotain ainutlaatuista. Jokainen uusi projekti on positiivinen haaste: tekemisestä nauttii. Tämä tekee puusepäntyöstä parhaimmillaan taidetta, ja puhaltaa lopputulokseen hengen, joka varmasti näkyy.

Lipasto ja hylly kirjoineen

Kokeneen puusepän rakentamat julkiset tilat ja kodin pinnat ja kalusteet ovat unohtumaton käyntikortti ja keino tehdä tiloista käyttäjien itsensä näköisiä. Hyvin tehty työ on käyntikortti myös tekijälleen. Näin kotimainen käsityötaito saa ansaitsemansa huomion ja säilyy vielä seuraavallekin sukupolvelle.

Klaukkalassa sijaitseva Messurakenne Oy on 50 vuotta alalla toiminut perheyritys. Kädenjälkemme näkyy esimerkiksi Klaukkalan kirkossa, jonne Messurakenne on rakentanut kalusteet. Messurakenteen ammattitaitoa käyttävät myös monet arkkitehdit, joille viimeistelty ja uniikki jälki on tärkeää. Messurakenteen palvelulupauksiin kuuluvat asiakkaan tarpeiden mukaan tehtävä suunnittelu, täsmälliset tuotantoaikataulut ja avaimet käteen -toimitukset.

Vieritä ylös